podciśnienie w kosmetologii

Podciśnienie jest chętnie wykorzystywane w zabiegach kosmetycznych, a urządzenia oferujące zastosowanie tej techniki stają się niezmiernie popularne. Podciśnienie można też wykorzystywać w tradycyjnych zabiegach manualnych, co stwarza możliwość oferowania interesujących zabiegów spa.

ampułki w kosmetyce

Ampułki mają swoje specjalne miejsce w kosmetyce. Kryją w sobie wysoce skoncentrowane substancje aktywne. Mają silne działanie odmładzające, rewitalizujące, odżywiające i regenerujące skórę. Kuracje ampułkowe trwają zwykle od kilku dni do miesiąca.

Zabiegi pod palmą w kokosową w day-spa

Wakacje to wspaniały czas. Wiele osób korzysta wtedy z dłuższego wypoczynku w południowych kurortach i ma okazję nie tylko odpocząć od codziennych zajęć, ale również poznać egotyczne zwyczaje i zabiegi kosmetyczne. Do bardzo ciekawych rytuałów spa należą zabiegi kokosowe. Okazuje się, że wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne, co pozwala na znakomite zaplanowanie kompleksowego zabiegu kosmetycznego. Ponadto orzechy kokosowe, mleko palmowe, kopra, kapusta palmowa oraz serce palmy mają również zastosowanie kulinarne. Ich delikatny smak i bogaty skład skłaniają do wykorzystywania w spa cuisine. Palma od wieków jest ceniona przez tubylców. W sanskrycie jej nazwa brzmi kalpa vriksha (drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia). Malezyjczycy nazywają palmę drzewem o tysiącu zastosowań.

 

letni rytuał kokosowy

Historia kawioru przypomina dzieje innych towarów luksusowych. Kawior był i jest przedmiotem pożądania władców, a pozostaje niedostępny biedakom. Podobno pierwszymi smakoszami kawioru byli Persowie, którzy spożywali kawior w formie niezbyt twardego batonika. Słowo kawior ma  perskie pochodzenie (chav-jar) i oznacza energetyczną przekąskę. Dzięki popularności kawioru wśród rosyjskich rybaków rozpowszechniło się również słowo ikra. Kawior szybko stał się symbolem luksusu. Angielski król Edward II wydał dekret, dzięki któremu jesiotr mógł pojawiać się tylko na królewskim stole, a papież Juliusz II umieścił kawior w swoim jadłospisie, co sprzyjało jego popularyzacji wśród europejskiej elity. Za czasów panowania cara Piotra I połów i produkcja kawioru przybrały formę monopolu państwowego.

kawior

kuracja kawiorowa