centella asiatica w kosmetyce

Centella asiatica, zwana też inaczej gotu kola, water pennywort lub wąkrota azjatycka, jest popularnym ziołem w dermatologii i kosmetologii. Ekstrakt z liści lub ziela wąkroty stosowany jest różnorodnych zaburzeniach skórnych poprzez wpływ na syntezę kolagenu i modyfikację zmian zapalnych. Dobre efekty przynosi w leczeniu blizn, keloidów, żylaków oraz zapaleń i owrzodzeń skóry.

Kawowiec (Coffea L.) to wiecznie zielony krzew z rodziny marzanowatych. Rośnie na terenach Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Kawowce znane są głównie z powodu popularnego napoju zawierającego kofeinę, ale kawa oferuje znacznie więcej. Jej zielone ziarna znajdują zastosowanie w kosmetyce i dietach odchudzających.

żurawina w kosmetyce

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Jej niewysokie krzewy owocują późną jesienią dając intensywnie czerwone jagody. Jest stosowana w przemyśle spożywczym do wyrobu soków, sosów do mięs oraz jako dodatek do deserów. Żurawina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.

beta-karoten w kosmetyce

Beta-karoten, zwany również prowitaminą A, to żółty barwnik roślinny, który przekształca się do aktywnej witaminy A w organizmie człowieka. W kosmetologii beta-karoten i witamina A stosowane są w celu poprawienia funkcjonowania skóry. Odpowiedni poziom retinolu w skórze pełni funkcję ochrony przeciwsłonecznej słonecznej i sprzyja powstawaniu zdrowej opalenizny.