winogrona w kosmetyce

Kiść dojrzałych winogron podświadomie kojarzy się z dobrym winem. Ale to nie jedyne zastosowanie winorośli. Spożywanie przetworzonych winogron jak i świeżych owoców przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Umiarkowane ilości czerwonego wina korzystnie wpływają m.in. na układ krążenia, a stosowanie kosmetyków opartych na winogronach opóźnia starzenie się skóry i wzmacnia ją.

czerwona papryka w kosmetyce

Czerwone papryczki chili wyglądają ślicznie, jednak wiele osób podchodzi do nich z wielką ostrożnością. Smak ostrych papryczek powoduje, że w nawet niewielkiej ilości wywołują uczucie pieczenia na skórze i błonach śluzowych. Właściwości te zawdzięczają kapsaicynie. Ponadto papryczki są dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B6), potasu, magnezu i żelaza.

czereśniowe kosmetyki

Co prawda sezon na czereśnie za nami, ale ich smak i zapach przetrwały w czereśniowych kosmetykach, deserach i sokach owocowych. Czereśnie nie są zbyt popularne jako składnik preparatów pielęgnacyjnych, jednak wywalczyły sobie nieco miejsca wśród bardziej modnych substancji. Do kosmetyki wnoszą nie tylko walory kosmetyczne, ale udowodnione korzystne działanie na skórę.

pokrzywa w kosmetyce

Mogłoby się wydawać, że pokrzywa jest zwykłym chwastem. Porasta wilgotne lasy, zarośla, bezdroża i nieużytki, ale w ogródkach kwiatowych nie jest mile widziana. Jest użytkowana na wiele sposobów. Zalety ziela pokrzywy wykorzystywane są w medycynie ludowej i kosmetyce. Może być wykorzystywana w kuchni i jako roślina paszowa. Warto więc bliżej ją poznać.