witamina C w kosmetyce

Kwas askorbinowy jest powszechny w przyrodzie. Występuje w wielu surowych warzywach i owocach. Duże ilości tej substancji czynnej występują w papryce, owocach dzikiej róży, liściach pietruszki, igłach drzew iglastych, owocach cytrusowych. Gotowanie warzyw i owoców znacznie zmniejsza zawartość witaminy C. Kwas askorbinowy  wchłania się szybko po spożyciu owoców, warzyw lub preparatów zwierających, a następnie zostaje szybko przemieszcza się do tkanek. Więcej tej witaminy stwierdza się w leukocytach i płytkach krwi. Łatwo przenika przez łożysko do płodu oraz do mleka matki. Podanie zbyt dużej dawki witaminy C, nawet znacznie przewyższającej zapotrzebowanie dobowe, powoduje wydalenie jej z moczem.

Witamina C uczestniczy w wielu kluczowych dla życia procesach metabolicznych. Przede wszystkim bierze udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych i wymiata wolne rodniki. Działa ochronnie na organizm, zapobiega uszkadzaniu komórek i opóźnia procesy starzenia. Jest kluczową substancją w przemianach aminokwasów proliny i lizyny podczas syntezy kolagenu. Dzięki temu sprzyja dobrej kondycji chrząstki, kości, zębów i naczyń włosowatych (kapilar), a ponadto przyspiesza gojenie zranień skóry.

Witamina C ma ugruntowaną pozycję w kosmetyce i kosmetologii. Jej wadą jest mała trwałość i szybki rozpad po kontakcie z tlenem i w czasie obróbki termicznej. Dodatkowo fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie, utrudnia jej transport przez warstwy lipidowe naskórka, co trochę ogranicza jej wykorzystanie w prostych kremach pielęgnacyjnych. Jednakże kosmetologia dysponuje odpowiednimi technikami, aby przetransportować witaminę C do głębiej położonych tkanek.

Dzięki technologiom oferowanym przez kosmetologię aktywną formę witaminy C można przetransportować do głębszych warstw skóry, gdzie będzie efektywnie działać. Należą do nich zabiegi usuwające warstwę rogową naskórka (np. mikrodermabrazja, peelingi), pokonujące bariery fizyczne przez nakłucia (mesoterapia), wtłoczenie jej głębiej ultradźwiękami (sonoforeza) lub prądem (jonoforeza).

Witamina C jest stosowana jest w dermokosmetykach odmładzających (anty-aging), gdyż chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzmarszczkowo i wybielająco (rozjaśnia skórę), wzmacnia naczynia i pobudza syntezę kolagenu. Ma również działanie przeciwzapalnie, dlatego dłuższe stosowanie witaminy C pozwala naprawić wcześniejsze uszkodzenia. Dzięki temu jej zastosowanie rozszerza się o fotostarzenie. Aby podnieść trwałość kremów witaminowych producenci wykorzystują ich zamknięcie w nanosomach lub pakują w ampułki, tj. małe porcje preparatu do natychmiastowego zużycia.

Witaminę C stosuje się często profilaktycznie, bo raczej nie ma możliwości jej przedawkowania. Dlatego warto ją stosować zarówno w nutrikosmetykach i dermokosmetykach.

 

Zapisz