dynia w kosmetyce

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) jest bardzo popularną rośliną w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki i Europy. Rośnie dziko lub jest uprawiana dla celów spożywczych. Jest rośliną jednoroczną. Płoży się po ziemi lub pnie. Owocuje jesienią dając duże (do 200 kg) pomarańczowe, mięsiste owoce. Do celów spożywczych wykorzystuje się miąższ dyni i pestki. Mniejsze dynie hodowane są w ogrodnictwie dla celów ozdobnych.

Pestki dyni znane są od dawna i wykorzystywane jako surowiec leczniczy w medycynie ludowej. Dokładny opis surowca leczniczego znajduje się w monografii roślin wydanej przez WHO. Główne składniki pestek dyni to oleje stałe (30-53%), fitosterole (1%) i terpeny. W fazie olejowej dominują kwas linolowy (35-68%) i oleinowy (15-48%). Charakterystyczne dla dyni jest występowanie w jej pestkach skwalenu, który pozyskuje się z niezmydlającej się frakcji olejowej nasion dyni. Podstawowe fitosterole wstępujące w pestkach dyni to spinasterole, awenasterol, ergostenol, stigmastenol oraz mniejsze ilości kampesterolu, stigmasterolu, klerosterol i isofukosterol. Znajdują się w nim również rzadkie aminokwasy: kwas aminomasłowy, etylasparagina, cytrulina i kukurbitina.

Zastosowanie medyczne ekstraktów i oleju z pestek dyni potwierdzono badaniami klinicznymi. Obejmuje ono objawowe leczenie trudności z oddawaniem moczu w przebiegu łagodnego rozrostu gruczołu krokowego i nadreaktywnego pęcherza. Ponadto w medycynie tradycyjnej stosowana jest w poparzeniach, podrażnieniach skóry i wysypkach. Olej z dyni ma również działanie przeciwzapalne.

Ekstrakt z pestek dyni wykorzystywany jest w kosmetykach, gdyż działa kojąco oraz wspomaga procesy odnowy skóry. Ekstrakt zawiera duże ilości skwalenu, który jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią dodatkową funkcję ochronną skóry. Istotne dla poprawy kondycji skóry są zawarte w ekstrakcie z pestek dyni fitosterole, które poprawiają strukturę błon komórkowych i powodują wzrost zawartości lipidów w skórze. Poprawia się stopień nawilżenia oraz elastyczność skóry. Zmniejsza się szorstkość skóry, wygładzają się drobne zmarszczki. Fitosterole dyni działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, a dodatkowo stymulują działanie układu immunologicznego skóry.

W kosmetyce wykorzystuje się również miąższ owoców dyni. Jest on bogaty w minerały i witaminy, głównie E, C i beta-karoten. Wszystkie te witaminy mają udokumentowany korzystny wpływ na skórę. Witamina A wspomaga procesy regeneracyjne skóry, witamina C skutecznie wymiata wolne rodniki, a witamina E działa odmładzająco.

 

Zapisz

Zapisz