żurawina w kosmetyce

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) jest bardzo bogata w związki prozdrowotne, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe. Cierpkość owoców uzależniona jest od wysokiego stężenia kwasów organicznych (chinowego, cytrynowego, jabłkowego i benzoesowego). Żurawiny zawierają trzy główne podklasy flawonoidów: flawanole (katechiny i epikatechiny), flawonole (kwercetyny, kempferol i mirycetynę) i antocyjanidynidyny. W przeciwieństwie od większości owoców, żurawina zawiera wysokie stężenie proantocyjanidyn typu A i wiele różnych procyjanidyn, które przyczyniają się do charakterystycznych cech organoleptycznych owoców. Za jasno czerwony kolor owoców odpowiadają antocyjany, których jest nawet więcej niż flawonoli. Zawartość różnorodnych związków flawonolowych w żurawinie jest bardzo wysoka i przekracza 150 mg/kg. W roślinach takich jak szpinak, brokuły jest ich mniej niż 10 mg/kg.

W kosmetyce niezmiernie istotne jest działanie antyoksydacyjne. W żurawinie nie jest ono ograniczone do konkretnej frakcji, ale dotyczy szerokiego spektrum związków. Polifenole są silnymi antyoksydantami, które wraz z innymi substancjami redukującymi takich jak witamina C chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Działanie antyoksydacyjne żurawiny nie opiera jedynie na zwiększonym dostarczeniu witaminy C. Surowe owoce żurawiny mają znaczące działanie przeciwutleniające. Całkowita aktywność przeciwutleniająca 100 g żurawiny jest równoważna 3120 mg witaminy C. Działanie związków polifenolowych z całych owoców żurawin jest porównywalne lub nawet efektywniejsze niż witamina E. Żurawina jest skuteczniejszym antyoksydantem niż jabłko, brzoskwinia, cytryna, gruszka, banan, pomarańcza, grejpfrut, ananas, awokado, kantalupa, melon, nektarynka, śliwka i arbuz.

Kosmetologia docenia ogromną siłę antyoksydacyjną żurawiny. Dlatego jej wyciągi z żurawiny dodawane są do preparatów anty-aging. Stosowanie kremów żurawinowych wzmacnia skórę, chroni ją przed uszkodzeniami promieniami UV i zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie żurawiny przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Żurawina zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, hamuje powstawanie płytki nazębnej, próchnicy i rozwój chorób przyzębia, ogranicza zakażenia żołądka i dwunastnicy bakterią Helicobacter pylori, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów. Żurawina jest również stosowana w zakażeniach układu moczowego. Soki żurawinowe polecane są szczególnie w zakażeniach układu moczowego u kobiet w ciąży.

Amerykańska agencja FDA przyznała status GRAS (generally recognized as safe) żurawinowym produktom spożywczym. Jest to potwierdzenie ich bezpieczeństwa.

 

Zapisz