Róża - królowa rytuałów spa i wellness

Jedno jest pewne: róża to królowa kwiatów. Jak magnes przyciąga urzekający zapach tych szlachetnych kwiatów, zachwycają one barwą i kształtem. Ale nie tylko. Bogactwo dobroczynnych aktywnych składników pozwala wykorzystywać przetwory różane w medycynie i kosmetyce.

Właściwości róż doceniane były już w starożytności. Hipokrates i Avicenna wykorzystywali lecznicze właściwości płatków róży. Zarówno płatki róż, jak i olejek różany zalecano jako środek uspokajający, antydepresyjny, przeciwalergiczny, a także stosowano jako środki antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Współczesna kosmetologia również szeroko zaleca różane składniki, które często wykorzystywane są w salonach kosmetycznych i centrach spa i wellness.

różany

rytuał różany w spa
..   różany

Zalety oleju różanego (Rose hips oil)

  • - Duże ilości cennej witaminy C, która na właściwości wymiatające wolne rodniki.
  • - Duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) - prawie 45% to kwas linolowy, 35% kwas linolenowy, 15% kwas oleinowy. Kwasy te mają istotne znaczenie w diecie i kosmetyce. Podnoszą odporność, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
  • - Tylko w składzie oleju z pestek dzikiej róży jest kwas retinowy, pochodna witaminy A, inaczej zwany retinolem. Kwas ten stymuluje proces różnicowania komórek nabłonkowych i pobudza ich wzrost.
  • - Unikalny kompleks witamin C i E, retinolu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwala na zastosowanie róży w preparatach anti-aging. Różane preparaty pobudzają odnowę naskórka, udrażniają gruczoły skóry, napinają i rozjaśniają skórę. Działają również antyseptycznie.

rytuał różany w spa

różany

 

Esencjonalny olejek różany pozyskuje się z płatków róż metodą destylacji wodnej. Najdroższym olejkiem różanym jest olej z płatków róży damasceńskiej. Jest niezwykle lubiany w luksusowych salonach spa. Pozyskuje się go ze świeżych płatków kwiatowych tej rośliny. Krzew róży damasceńskiej uprawiany jest tylko we Francji, a w dodatku jest bardzo kapryśny. Wymaga suchego lata i częstego podlewania. Płatki kwiatów zbiera się rano: między godziną 5 a 9. Ponadto do uzyskania jednego kilograma esencji potrzeba aż 2-3 ton świeżych płatków różanych. Pozostałe olejki różane są niewiele tańsze, ale w kompozycji zapachowej wystarczy niewielka ilość olejku, aby jego zapach był dobrze wyczuwalny.

Woda różana otrzymywana jest w procesie destylacji wodnej. Zawiera cenne substancje olejku różanego, które rozpuszczalne są w wodzie. Obecnie stosowana jest jako składnik toników odświeżających skórę. Ponadto woda różana usprawnia krążenie w skórze, poprawia kondycję naczyń krwionośnych i znakomicie nawilża skórę. Działanie łagodzące tego preparatu powoduje, że zmniejsza się zaczerwienienie skóry, a podrażnienia znikają. Można również stosować różane kompresy na zmęczone oczy.

Olej różany (Rose hips oil) pozyskuje się róży uprawianej w Chile - Rosa Mosqueta. Można go spotkać pod nazwą Rose hips oil. Ma niepowtarzalne zalety i dlatego chętnie stosowany jest w kosmetyce w salonach spa i wellness.

 

Różany rytuał - różany zabieg na twarz

  • - Peeling cukrowy z dodatkiem świeżych lub suszonych płatków róż.
  • - Masaż olejkiem różanym z wykorzystaniem zasad akupresury i indonezyjskiego masażu pantai laur. Najbardziej atrakcyjnym elementem tego etapu są stemple, które w tym przypadku wykonane są z jedwabiu i wypełnione płatkami róż nasączonymi ciepłym olejkiem różanym.
  • - Na zakończenie wklepuje się odżywczy krem na bazie wody różanej dostosowany do cery klientki lub klienta.
różany

rytuał różany w spa

Róże odgrywają dużą rolę nie tylko w kosmetologii i medycynie, ale znane są z literatury, a ich zastosowanie kulinarne i uprawy ogrodnicze również wzbudzają duże zainteresowanie.  Malowidła różane można znaleźć już na ścianach egipskich grobowców oraz w starożytnej Grecji. Pomimo tak długiej historii róże nadal są w modzie. W kosmetologii nie dały się wyprzeć nowoczesnych chemicznym składnikom kosmetycznym.

hydroterapia w salonie spa

Zapisz

Zapisz