czereśniowe kosmetyki

 

Najbardziej popularna jako roślina uprawna jest czereśnia ptasia (Cerasus avium). Jest bardzo znana w Europie, Azji Zachodniej i na Kaukazie. Wchodzi w skład większej grupy roślin z rodziny różowatych (rodzaj Prunus), do której oprócz niej należą brzoskwinia, morela, laurowiśnia, wiśnia, śliwa i inne.

Wykorzystywanie zalet owoców w kosmetyce to nie tylko chwilowa moda na smakowite sorbety do pielęgnacji ciała. Owoce czereśni mają bogaty skład. Za ich soczystą czerwono-purpurową barwę odpowiadają m.in. składniki fenolowe. Znajduje się tutaj spora ilość kwasu neochlorogenowego, rutozydów i cyjanidyn. Wysoka zawartość związków fenolowych jest wprost proporcjonalna do aktywności przeciwutleniających. W czereśniach zawarte są antocyjany typu 1 i typu 2, co jest szczególnie korzystne, gdyż działanie jest bardziej kompleksowe. Przeciwutleniające właściwości antocyjanów zawartych w czereśniach są porównywalne z syntetycznymi (np. tert-butylhydrochinon) i wyższe niż naturalnej witaminy E. Ponadto antocyjany czereśniowe hamują aktywność cyklooksygenazy 1 i 2 w stopniu porównywalnym z ibuprofenem i naproksenem w odpowiednich stężeniach.

Poza tym czereśnie bogate są w węglowodany (głównie glukozę i fruktozę), składniki mineralne (szczególnie dużo jest potasu), witaminy (z grupy B oraz C, A, PP).

Biorąc pod uwagę skład i właściwości czereśni są one godne polecenia w kosmetyce. Czerwone owoce są skuteczne w wymiataniu wolnych rodników, więc chronią skórę przed zniszczeniami spowodowanymi promieniami UV i innymi aktywnymi zanieczyszczeniami. Ich bogaty skład powoduje, że skutecznie odżywiają skórę. Są polecane w kosmetykach do skóry przesuszonej, zniszczonej i ze starzejącej się.

Wiśnie i czereśnie są chętnie wybierane w orientalnych liniach kosmetycznych, a to dlatego że owoce te są dobrze zakorzenione w tradycji japońskiej i chińskiej