winogrona w kosmetyce

 

Stosowanie programów kosmetycznych i spa opartych na winogronach zwane jest winoterapią. W rytuałach zabiegowych wykorzystuje się poszczególne części owoców – świeże lub przetworzone. Tak pełne wykorzystanie winogron możliwe jest tylko dlatego, że w winogronach wartościowe jest wszystko: sok, miąższ, skórka, pestki. Każda cząstka tych owoców ma udowodnione właściwości lecznicze i kosmetyczne.

Lecznicze i kosmetyczne działanie wina znano już w starożytności, jednak dopiero dzięki współczesnej chemii udało się odkryć substancje aktywne. Dowiedziono m.in., że wina białe i czerwone różnią się znacznie swoim składem. Wina czerwone mają np. więcej związków o budowie polifenolowej (flawonoidów), które znajdują się głównie w czerwonej skórce owocowej, oraz więcej katechiny i epikatechiny. Ekstrakt z białego wina jest uboższy o flawonoidy takie jak rutyna, kwercetyna i mirycetyna.

Winne kosmetyki to produkty na miarę XXI wieku – nowoczesne i ekologiczne. Nie tylko pielęgnują urodę, ale opóźniają też procesy fizjologicznego starzenia się skóry. Ekstrakty z poszczególnych części owoców zawierają szereg substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Siła działania winnego ekstraktu oparta jest na różnorodności składników, które mają synergiczne działanie. Liście i skórka winogron są bogate w katechinę, kwercetynę i rutynę. Pestki winogron zawierają antocyjanidyny, rutynę, kwercetynę, katechinę i epikatechinę. Skład ekstraktu zależy również od pogody, w jakiej dojrzewały owoce. Podczas słonecznych, upalnych dni są one bogatsze we flawonoidy, których ilość zmniejsza się w czasie pogody deszczowej.

Olej z pestek winogron chętnie jest stosowany w preparatach do masażu. W jego składzie dominuje kwas linolowy (nienasycony kwas tłuszczowy), a obok niego fosfolipidy, fitosterole, polifenole i witamina E. Natomiast kremy na bazie ekstraktów z wina i winorośli odżywiają skórę. W ich skład oprócz flawonoidów wchodzą łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza i fruktoza) i aminokwasy. Minerały i mikroelementy takie jak potas, wapń, fosfor oraz witaminy uzupełniają niedobory tych substancji. Zaś kwasy owocowe (winowy, jabłkowy, cytrynowy) nadają skórze gładkość i wzmacniają naturalny koloryt.