..    

 

Drogocenne składniki orzecha kokosowego:

  • - Owoc palmy kokosowej (orzech) składa się z bielma po wysuszeniu zwanego koprą oraz płynu, tj. mleka kokosowego.
  • - Kopra zawiera 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Drobno starta kopra znana jest doskonale pod nazwą wiórków kokosowych. Wykorzystywana jest w cukiernictwie lub w kosmetyce, gdyż wygładza i rozjaśnia skórę.
  • - Mleko kokosowe lub palmowe wypełnia środek orzecha jest popularnym napojem orzeźwiającym. Zawiera znaczne ilości witamin i minerałów.
  • - Olej kokosowy (tłuszcz kokosowy) ma konsystencję zbliżoną do masła i jest ciężkostrawny, dlatego chętnie jest wykorzystywany w innych zastosowaniach niż kulinarne. Jest chętnie wykorzystywany w kosmetyce i farmacji.

letni rytuał kokosowy

 

 

Schemat zabiegu kokosowy:

  • - Letni rytuał kokosowy przypomina dzień spędzony na południowej plaży. Należy więc rozpocząć go od dostarczenia odpowiedniej ilości energii słonecznej, czyli zaczynamy od seansu światłoterapii na słonecznej łące. Jeśli jest jeszcze możliwość odpoczynku na ciepłym piasku i spaceru niczym po plaży to zabieg zapowiada się naprawdę rewelacyjnie.
  • - Kąpiel kokosowa to prawdziwa regeneracja skóry. Kąpiel jest oparta na koncentracie wody morskiej tak, aby kontynuować doznania sensoryczne związane w odpoczynkiem w ciepłych krajach. Dodatek mleka kokosowego wzbogaca zawartość kąpieli o cenne składniki i południowe aromaty.
  • - Masaż miskami kokosowymi z wykorzystaniem ciepłego oleju kokosowego doskonale relaksuje i odżywia skórę. Gładkie miski kokosowe wykorzystywane są obok technik manualnych i uzupełniają zabieg o elementy akupresury i shiatsu. Zapach świeżego kokosa można uzupełnić radosnymi i optymistycznymi nutami pomarańczy lub winili.
  • - Zastosowanie balsamu brązującego na zakończenie zabiegu nadaje skórze delikatnego brązowego kolorytu. To jak wspomnienie letniej opalenizny.
  • - Zakończenie zabiegu to chwila relaksu przy szklaneczce mleka kokosowego. Nie zaszkodzi również skosztować przepysznego deseru Nata de Coco, który ma unikalny smak. Produkowany jest w oparciu o proces fermentacji mleka kokosowego. Konsystencja tego deseru przypomina rzadką, przezroczystą galaretkę.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy (inaczej tłuszcz palmowy) to jeden z bioolejów chętnie stosowany w kosmetyce. Jego podstawowe zastosowanie w salonach spa i gabinetach masażu wynika z jego właściwości poślizgowych. Zastosowanie ma tutaj mają rafinowany kokosowy (barwy białej) i tłuszcz kokosowy (barwy żółtej). Zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (aż 90%, w tym wyróżnić można kwasy laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy) oraz niewiele nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy oleinowy, eikosenowy, linolowy, linolenowy).

Olej kokosowy wykorzystywany jest w kosmetyce i farmacji jako olej do ciała lub do masażu. Dodawany jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji bardzo suchej i pękającej skóry. Ma działanie chłodzące i łagodzące. Olej kokosowy ma charakterystyczny zapach, co pozwala na wykorzystanie go w rytuałach aromaterapii.
 

letni rytuał kokosowy

letni rytuał kokosowy

Zapisz